Перкутанна нефролитотомия/литотрипсия

При перкутанната нефролитотомия/литотрипсия, хирурга прави малък разрез на гърба, за да премахне камъните от бъбрека. След като направи разреза, поставя куха тръба в разреза, в която прокарва сонда. При нефролитотомията през тръбата се премахва камъка, а при нефролитотрипсията камъка първо се разбива на малки парченца, които след това се премахват през тръбата.

При тази процедура пациента е под обща или локална анестезия. След процедурата е възможно поставянето на катетър, който да отвежда урината докато таре възстановяването на бъбъреците.

Болничният престой трае около 2-3 дена и повечето хора могат да се върнат на работа след няколко седмици.

Процедурата се използва при лечение на камъни, които са:

  • по-големи от 2 см в диаметър
  • големи и причинени от инфекция
  • блокират пътя на урината от бъбрека
  • не подлежат на разбиване от екстракорпорална литотрипсия

Процедурата дава ефект при повечето пациенти. Рисковете при нея са кървене, перфорация на бъбрека, нараняване на съседни органи (пикочен мехур, дебело черво), нараняване водещо до нарушаване на нормалното функциониране на бъбрека.

Понякога камък, който е излязъл от бъбрека, може да бъде върнат обратно в него посредством инструмента уретероскоп, за да може хирурга да извърши описаните процедури. За разлика от екстракорпоралната литотрипсия (ЕКЛТ), перкутанната нефролитотомия/трипсия се използва за лечение на големи камъни в бъбреците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *