Какви симптоми се изпитват при камъни в бъбреците?

Камъните в бъбреците, които са над бъбречното легенче (кухината в основата на бъбрека, през която изтича урината) обикновено не причиняват симптоми.

Симптомите често се проявяват, когато камъка премине в уретера, тръбичката, през която преминава урината от бъбрека към пикочния мехур и така пречи на дренажа на урината от бъбрека.

Когато камъка е в уретера, човек може да изпита следните симптоми:

  • болка – болката е оснвоният симптом при бъбречно-каменната болест. Спазми на болката (бъбречни колики или бъбречна криза), могат да се почувстват, когато мускулната стена на уретера се свива, опитвайки се да избута камъка към пикочния мехур. Болките може да бъдат отстрани на коремната област или в средата й (ако камъка е в началото на уретера). Болката може да бъде усетена и в слабините (ако камъка е в по-ниската част на уретера). Понякога болката може да бъде толкова силна, че да се наложи приема на болкоуспокояващи.
  • гадене и повръщане – тези симптоми често са съпътствани със силна болка породена от камък в бъбрека
  • кръв в урината – при уриниране може да бъде видяна кръв в урината или тя да бъде засечена при лабораторни изследвания. Наличието на кръв се дължи на нараняването на вътрешността на уретера или тъканта в бъбрека.
  • увеличена честота или по-чести позиви на уриниране, или невъзможност за уриниране – тези симпотми засягат нормалните способнсоти за уриниране и се проявяват, когато камъка преминава от уретера към пикочния мехур

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *