Камъни в уретера – лечение с лазерна литотрипсия

Камъни, които останат в уретера, по време на преминаването им към пикочния мехур, могат да създадат препятствие пред урината. Това се случва при камъни по-големи от 5мм. Ако тези камъни не се елиминират по естествен път, тогава може да се наложи използването на лазерната литотрипсия.

Лазерната литотрипсия се извършва под обща анестезия. Самата процедура представлява въвеждането на специален инструмент, наречен уретероскоп, в уретрата, като преминава през пикочния мехур и достига до уретера. С пряката визуализация на камъка в уретера, с помоща на лазер, той може да бъде разбит на малки парчета. Често се използва и стент при тази процедура, която може да отнеме между 1-3 часа в зависимост от размера и локализацията на камъка в пикочните пътища.

Като усложнения на лазерната литотрпсия може да се посочи кървене, инфекции на пикочните пътища или пациента да не е подходящ за обща анестезия.

След процедурата може да се очаква малко количество кръв в урината. Като оплаквания е възможно честото желание за уриниране поради раздразнените уретра и пикочен мехур от въвеждането на уретероскопа. Обикновено не се налага хоспитализация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *