Разбиване на камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са едно от най-често срещаното урологични заболяване, особено в България, която е ендемична зона, с много по-висока честота на тази болест. Оставени в тялото, камъните от малки, постепенно нарастват и могат да достигнат до много големи размери и дори да разрушат целия бъбрек. Понякога могат да попаднат в уретера и да предизвикат една от най-силните болки в тялото – т. нар. Бъбречна криза.

Съществуват различни методи за лечението на камъни – оперативни, лазерни и извънтелесно разбиване.

Извънтелесното разбиване на камъни (Ектракорпорална Литотрипсия, ЕКЛТ) е най-разпространеният метод за лечение на камъни в бъбреците и уретерите.

При него се използват ударни (шокови) вълни, произведени извън тялото. Вълните са фокусирани върху камъка, който абсорбира пренесената от тях енергия и се раздробява на ситни фрагменти, които в последствие се елиминират с урината за няколко дни или седмици. Приблизително 90% от камъните в бъбреците и уретерите се третират с този метод и е препоръчан при камъни с размери по-малки от 2.5 см.

Процедурата не е болезнена и обикновено не налага използване на упойка, като продължава средно около 30 мин. Пациента е разположен върху спациална маса, а ударите идват от генератор, които е допрян до хълбока или до гърба му. Прицелването в камъка става под рентгенов или ехографски контрол.

Д-р Васил Василев – уролог, един от най-опитните специалисти в разбиването на камъни казва: “Тази процедура изцяло промени нашето ежедневие и ние можем да лекуваме бързо, ефективно и безкръвно пациентите, които преди трябваше да оперираме. Това е прогреса на урологията!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *