Аденом на простатата

Увеличената простата: Част от общото стареене на тялото

При възрастните мъже, със стареенето простатата се увеличава. Лекарите наричат това състояние аденом на простатата или доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ), или доброкачествено увеличена простатата, или по-старото – аденом на простатата. Това е едно от най-честите заболявания при мъжете и основна дойност на урологията.

Като човек съзрява, простатата минава през два основни периода на растеж. Първия протича в началото на пубертета, когато простатата се удвоява в размер. На около 25 годишна възраст, жлезата започва да расте отново. Тази втора фаза на растеж често води, години по-късно, до ДПХ.

Въпреки, че простатата продължава да расте по време на голямата част от живота на човека, разширяването обикновено не причинява проблеми до края на живота му. ДПХ рядко причинява симптоми преди 40-годишна възраст, но повече от половината от мъжете над шейсет години и колкото 90% на седемдесет и осемдесетте години представят някои от симптомите на доброкачествената простатна хиперплазия.

Тъй като разширяването на простатата е ограничено от слоя тъкан около нея – простатната капсула, това води до притиснекане на уретрата като скоба на градински маркуч. Стената на пикочния мехур се удебелява и започва да се дразни лесно. Пикочния мехур започва да има позиви за уриниране, дори когато той съдържа малки количества урина, причинявайки по-често уриниране. В крайна сметка, на пикочния мехур отслабва и губи способността си да се изпразни, така че понякога остава урина в пикочния мехур – остатъчна урина. Стеснението на уретрата и частичното изпразване на пикочния мехур са причината за много от проблемите, свързани с аденома на простатат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *