Бъбречна криза

Бъбречната криза, съответно бъбречните болки са силни и остри с неочаквано проявление. Обикновено едностранни болки в областта на кръста и могат да се почувстват и до слабините. Те са резултат от болезнено напрежение в горните пикочни пътища над запушването.

Анатомични характеристики

Пикочните пътища са съставени от два бъбрека, два уретера, пикочен мехур и уретра. Урината се преработва от филтрирана кръв на ниво бъбреци. След това през два малки канала, наречени уретери, урината достига до пикочния мехур, където се натрупва. След това при уриниране, урината от пикочния мехур преминава през последния канал, наречен уретра, завършващ с отвор, през който се отделя урината.

Причини

Най-често причините за болките са свързани с някое препятствие в отделителните пътища, разположени между бъбрека и пикочния мехур. Задържаната или забавена урина не може да протича свободно. Това препятствие е най-често камък или наричано още уролитиаза.

Камъните могат да се образуват от урината в бъбреците или пикочните пътища. В повечето случаи камъка е на калциева основа (видими на рентген), а най-често е на оксалатна основа (50% от случаите). Има и камъни на основата на пикочна киселина (продукт на разпадането на протеини). И накрая най-рядката основа – цистин (от наследствена болест, цистинурия).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *