Какви видове лечение се използват за разбиване на камъни?

Някои камъни засядат в уретера или бъбрека и причиняват постоянни симптоми или проблеми. В тези случаи болката е остра и нетърпима и може да се наложи прием в болница. Начините на лечение на камъни са няколко:

  • екстракорпорална литотрипсия (EКЛТ) – при този метод се използват високоенергийни ударни вълни, чиито източник е специална машина, които се насочват към камъка и така го разбиват. След това останалите малки парченца от разбития камък се изхвърлят навън с урината.
  • перкутанна нефролитотомия – използва се при камъни, чието разбиване не е подходящо за ЕКЛТ. През кожата, а оттам в бъбрека се поставя специален инструмент наречен нефроскоп. Камъка се разбива и парченцата от него се премахват през нефроскопа. Процедурата се извършва под обща анестезия.
  • уретероскопията е друт метод на лечение на камъни. При него до уретера се достига през уретрата и пикочния мехур със специален инструмент – уретероскоп. Веднъж след като камъка е локализиран, той се разбива посредством лазер или друг източник на енергия. Тази техника за разбиване е подходяща за повечето видове камъни.
  • премахването на камъни може да се осъществи и чрез класическата отворена операция, където се прави разрез на кожата за да се осигури достъп до уретера или бъбрека. Този вид операция се налага в редки случаи, при които по-горните техники не са приложими или ако камъка в бърека е много голям.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *