Екстракорпоралната литотрписия – елегантен метод за разбиване на камъни в бъбреците

Екстракорпоралната литотрипсия (ЕКЛТ) (с ударни вълни) е най-безболезненият вариант за разбиване на камъни в бъбреците. Приложен е за първи път през 1980 г. върху мъже и оттогава бързо става най-предпочитаният метод за разбиване на различни видове камъни.

Метода е неинвазивен, тоест кожата не се наранява. Ударните вълни, които са основна част от процедурата, се генерират извънтелесно през възглавничка с вода и след това се предават към тялото, без да нараняват кожата. Вълните са концетрирани и насочени със силна енергия към зоната на камъка, който трябва да бъде разбит. Един път започнало действието на тази енергия, камъка се разбива на парченца малки парченца с размера на песъчинки, които после излизат по естествен път от бъбрека и уретера. Ако парченцата излязат без проблем, не се налага никакъв престой в болницата или ако се наложи, то би бил много кратък.

Друго предимство на този метод, което го прави изключително елегантен е, че може да бъде извършен практически без нуждата от обща анестезия и няма значителни странични ефекти. Тъй като приема на лекарства има влияние върху коагулацията и ако приема не е бил спрян на време преди лечението, понякога може да се образуват хематоми (по-малко от 1% от случаите).

В редки случаи, пациента може да изпита остри болки при изхврълянето на парченцата от камъка през уретера. Тези болки могат да бъдат облекчени с медикаменти или с поставянето на катетър. Лечението с ударните вълни може да бъде повторено един или няколко пъти, ако една процедура не е достатъчна за разбиването на камъка. Екстракорпоралната литотрипсия се прилага по сигурен и лесен начин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *