Физически и психолотически фактори при еректилна дисфункция

Лекарите смятат, че еректилната дисфункция е причинена главно от психолотически фактори – например безпокойство и депресия. Всъщност, в повечето случаи на еректилна дисфункция са причинени от физическо заболяване. Психологическите фактори са причина за 1 на 10 случая на продължителна еректилна дисфункция.

Проблемите с ерекцията дължащи се на физически проблеми се проявява в периоди от месеци и години и е постепенна загуба на функцията. Ако ерекцията се появява спонтанно вечер или сутрин, проблема може би е на психологическа основа.

Еректилната дисфункция може да се дължи на:

  • физическо заболяване – еректилната дисфункция често се свързва със състояния афектиращи потока на кръв в пениса. Рискови фактори също са и диабета, високия холестерол, високото кръвно налягане, тютюнопушенето и наднорменото тегло, като има силна връзка между еректилната дисфункция  и сърдечните заболявания. Мъже с множествена склероза също може да имат еректилна дисфункция.
  • психологически фактори – сексуалното желание и активност на мъжа може да се повлияят от стрес като например проблеми в работата, във връзката или финансови притеснения. Чувства на безпокойство и депресия порада слаба сексуална активност също могат да са причина за неполучване на ерекция.
  • комбинация от физически и психологически фактори – физически проблеми, които възпрепятстват мъжа да задържи ерекция и могат да накарат мъжа да се почувства обезпокоен, което влошава проблема.
  • неопределени причини – в някои случаи, нито физическите, нито психологическите фактори са свързани с еректилната дисфункция. В такива случаи е вероятно основа причина да е съдово заболяване.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *