Иновативна техника за лазерно разбиване на камъни

Най-честата причина за образуване на камъни в пикочния мехур е увеличената и уголемена простата, която създава пречка на изхода на пикочния мехур. По този начин урината изтича по-трудно от него, престоява по-дълго в мехура, което е най-голямата предпоставка за образуването на камъни в него. Първоначално те са малки, но постепенно нарастват и започват да създават проблеми с уринирането – често и болезнено уриниране, особено през деня. Понякога камъните могат да достигнат много големи размери 3, 4, 5 см, като се срещат и огромни камъни с размери 10 и повече сантиметра. Най-модерното и актуално лечението на камъните в пикочния мехур през последните години е безкръвното и лазерното им разбиване.

Лазерното разбиване на малките камъни не създава особени трудности, но при големи камъни, освен обема на камъка в пикочния мехур крие още няколко предизвикателства пред уролога:
-Как да използваме цялата енергия на лазерния лъч без да се губи от нея?

-Продължителността на упойката, която колкото по-голям е камък, съответно продължава по-дълго?

-Камъка да се разбие на много малки парченца, които да се изкарат много лесно?

Д-р Васил Василев , един от уролозите с голям опит в лазерното разбиване на камъни в бъбреците, уретерите и пикочния мехур, предлага нова и много ефективна техника, за лазерно разбиване на камъни в пикочния мехур, наречена “Inside-out” или отвътре-навън. Новата техника позволява изключително бързо и ефективно разбиване дори и на огромни камъни в мехура с размери над 10 см.
Няколко пациента вече имаха шанса да се възползват от уменията на Д-р Васил Василев и техниката му за разбиване на камъни – “Д-р Василев ме спаси от операция, която щяха да ми направят и ми бяха казали, че е единствения ми шанс!”, казва В.А. с много голям камък в пикочния мехур, излекуван безкръвно с лазер от Д-р Василев.

Предстваяме ви каратък видео-клип на модерната лазерна техника:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *