Какво са фимоза и обрязване? – видео Д-р Василев

Фимозата е състояние, при което отворът на кожата на пениса или т.нар. препуциум е по-тесен и нееластичен, което затруднява свободното заголване на главата.
Препуциумът представлява една кожна гънка, която в отпуснато състояние покрива главичката, като по този начин я предпазва от дразнене, механично триене в бельото или пък замърсяване или инфектиране и отделя секрет, който да я увлажнява. В ерекция, тази кожна гънка се разгъва и отива назад, за да може пениса свободно да удължи размера си. Нормално това става свободно, без затруднения, дърпане или дискомфорт и усещането в повечето случаи дори е приятно.

Вижте видеото на Д-р Василев, специалист-уролог с подробни обяснения и схеми за фимозата и обрязването:

За разлика от нормалното състояние, както се вижда на схемата при фимозата въпросната кожна гънка не е еластична и отвора на препуциума вече образува т.нар. фимозен пръстен, който пречи на свободното заголване. В отпуснато състояние проблема може да не е силно изразен, но в ерекция, при придърпване на кожата назад, много ясно се вижда т.нар. фимозен пръстен, който като гривна стяга тялото на пениса под главичката.
Научете още за фимозата на Urology.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *