Летните горещини и предпазване от образуване на камъни в бъбреците

Пикочните пътища и по-специално бъбреците, афектират върху и се афектират от баланса на течности в тялото. Камъните се формират, когато химичните вещества (обикновено калций, оксалат, фосфат) отделящи се от бъбрека се концентрират и не могат да са разтворят. Резултата е образуването на кристали, които нарастват и накрая  се превръщат в камъни. В периоди на преобладаващо горещо време, каквото е лятото, в организма има значителна загуба на течности чрез потене и други естествени начини. Така урината се концентрира и риска от образуване на камъни в бъбреците се увеличава.

Риска от образуване на камъни може да се намали по-следните начини:

  • пиенето на много вода, особено през лятото. Под много, като количество се има предвид 2-3 л дневно. Това количество е достатъчно за отделянето на 2л урина. Разбира се, в зависимост от времето и активността на всеки човек, това количество може да варира и да се наложи по-голям прием.
  • пиенето на цитрусови напитки (фрешове), особено съдържащите лимон. Цитрусите блокирата образуването на камъни и повишения прием на такива напитки намалява риска от образуването им.
  • намаляване приема на натрий. Диета с високи количества натрий увеличава количеството калций в урината. Предпазването от калциеви камъни включва ограничаването на натрия.
  • специфични препоръки могат да бъдат направени по отношение на камъните в бъбреците, ако е известен химичния им състав. Това е така, защото съществуват няколко вида камъни според състава и предпазването зависи от вида. Най-честият вид камъни са калциево-оксалатните камъни, като оксалата може да бъде намален с намаляването на приема на спанак, ядки, шоколад, цвекло, чай.

Специално пък за камъните образувани от пикочна киселина, животинските протеини съдържщаи пурини, като яйца, риба и дроб, трябва да бъдат ограничени за да се намали риска от образуване на камъни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *