Какво причинява и повишава риска от образуване на камъни в бъбреците?

Камъните в бъбреците се образуват, когато има намаление в обема на урината и/или излишък на камъно-образуващи вещества. Най-честият вид камъни съдържа калций в комбинация с оксалат и фосфат. По-голямата част от образуваните камъни са калциеви камъни. Други химични съединения, които могат да образуват камъни в пикочните пътища са пикочната киселина, магнезиево-амониев фосфат (образуващ струвитните камъни) и амино киселината цистин.

Дехидратацията от намаления прием на течности или изморителни физически дейности без адекватно възстановяване на вода, повишава риска от образуване на камъни. Обструкции на пътя на урината също могат да доведат до образуване на камъни. В това отношение горещия климат също може да допринесе за развитието на камъни в бъбреците, тъй като населението при такъв климат е по-предразположено към дехидратация  и оттам и към това да образува камъни.

Камъните в бъбреците могат да възникнат и от инфекции на пикочните пътища или т.нар струвитни или инфекциозни камъни. Метаболични аномалии ,включващи наследствени нарушения на метаболизма, могат да нарушат състава на урината и така да увелича индивидуалния риск от образуване на камъни в бъбреците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *