Камъните в бъбреците – риск и превенция от повторно образуване

За съжаление камъните в бъбреците са с рекурентен характер, което означава, че при наличие на камък, съществува риск от образуването и на друг. Най-общо риска от образуване на камък от човек, който вече има е 50%. Затова е и важно предпазването. След изследвания при уролог, се обсъждат кои фактори трябва да се променят, например дали приеманите медикаменти или начина на хранене, за да се намали риска от повторно образуване.

Препоръчителната първа възможна стъпка за превенция е пиенето на повече течности, като най-добре е това да бъде вода. При склонност от образуване на камъни, трябва да се изпиват толкова течности през деня, че да се отделят поне 2л. урина за 24 часа. При хора, при които се образуват калциеви камъни се препоръчва обикновено да избягват млечните продукти и храни с високо съдържание на калций. Наскоро обаче, съвсем нови изследвания в областта показват, че ограничението на калция може да повиши риска от образуване на камъни. Големи количества калций, витамин D, витамин C повишават риска от образуване на камъни, особено при хора, в чийто семейства има такива случаи. Те трябва да бъдат внимателни и при нужда от калциеви добавки се препоръчва калциевия цитрат.

Други препоръки за хора склонни към образуване на камъни е диета с ниско съдържание на натрий и животински протеин.

След излизане или премахване на камъка, е възможно в следващите 24 часа  даването на урина, за да се отчетат обема и нивата на киселинност, калций, натрий, пикочна киселина, оксалат, цитрат и креатинин. Тази информация служи да се определи от какво е съставен камъка.  Последавщ анализ за още 24 часа може да се използва, за да се определи ефективността на лечението.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *