Кога се нуждаем от мануална терапия?

Всички пациенти с доброкачествени болкови синдроми, с вертеброгенен произход, могат да се възползват от възможностите на мануалната медицина. В основата на тези синдроми обикновено стоят болести на междупрешленните дискове и стави; на лигаментите, които свързват отделните прешлени на гръбнака; на мускулите участващи в движението на съответния сегмент на гръбначния стълб. Основната цел на всяка мануална техника е облекчаването и премахването на болката.

Съществуващите техники прилагани в шийната /цервикалната/ област са показани при възпаления на шийните гръбначномозъчни коренчета, цервикогенно главоболие – главоболие с причина дължаща се на заболяване на шийния гръбнак, начални форми на Вертебробазиларна недостатъчност, псевдостенокарден синдром.

В гръдната област основно показани за лечение са болките в гърба, причинени от промените в междупрешленните стави или ставичките между гръдните прешлени и ребрата. Някои заболявания на шийния гръбнак също могат да се проявят с болки високо на гърба /между лопатките/ и да подлежат на манипулиране.

Научете още за мануалната терапия >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *