Лазерно разбиване на камъни в бъбреците

Малко след изобретяването им, както в почти всяка модерна технология, лазерите намериха сериозно приложение и в медицината. Съвременния прогрес в развитието на оптичните влакна – по-малък диаметър и по-гъвкави, направи лазерите много удобни за ендоскопско приложение. Благодарение на разработването на все по-финни ендоскопски инструменти, даващи възможност за достъп до цялата пикочо-отделителна система, използвайки единствено естествените отвори на тялото, урологията се превърна в може би е най-облагодетелствена от лазерната технология медицинска специалност.

Ендоскопското разбиване на камъни с лазер стана възможно благодарение на миниятюризирането и усъвършенстването на оптичните влакна (сонди), което позволи премиаването им през работния канал на уретероскопа и пренасянето на лъзерния лъч до всяка част на отделителната система. За информация, съвременните лазерни сонди (силициеви или кварцови), които се използват за ендоскопска интракорпорална литотрипсия са с дебелина около 200-400 микрона.

Като всеки друг хирургичен метод и лазерната литотрипсия има своите показания и противопоказания. Окончателното решение за използването на този метод трябва да бъде индивидуално и съобразено със състоянието на всеки отделен пациент.

През последните няколко, качествата на лазерното лъчение го превърнаха предпочитан метод избор пред всички други методи за ендоскопско разбиване на камъни. За съжаление, цената на източника на лъчение и сондите, които най-често са за еднократна употреба е много висока и често напосилна, особено в България, където само няколко урологични клиники разполагат с тази модерна техника.

Представяме ви кратък видео-клип на лазерна литотрипсия:

Автор на статията и видеото – Д-р Васил Василев – специалист в разбиването на камъни.

Лазерното разбиване на камъни в бъбреците >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *