Лечение на бъбречните камъни

Ако имате камък, той няма да мине от само по себе си. Вашият лекар може да се наложи да се вземе определени мерки, за да ви отърве от него. В миналото, единственият начин за отстраняване на камък в бъбреците е бил чрез операция.

Сега, лекарите са въвели нови начини за справяне с проблема камъни в бъбреците. Следвъщите раздели описват някои от тези методи.

Разбиване на камъни в бъбреците или Екстрокорпорална литотрипсия

Вашият лекар може да използва специална машина, за да изпрати удърни вълни директно върху бъбречните камъни. При ударите големия камък се превръща в малки камъни – фрагменти, които ще минават заедно с урината през пикочните канали на отделителната система. Лекарите често го наричат ESWL за кратко. Литотрипсия е гръцка дума, която означава разбиване на камъни.

Съществуват два вида машини според вида на ударната вълна. С една машина, сядате във въна с вода. С най-новите машини, лежите на маса, като ударите идват от генератор, разположен извън тялото. Удърните върни се разпространяват през тялото и достигат до камъка като постепенно го разбиват на малки и ситни парченца. Важно е да се отбележи, че въпреки че е разбит, веднага след процедурата парчетата са още в бъбрека и трябва да се елиминарт с урината – т.е. да се изпикаят. Този процес е случаен, и обикновено продължава около 20 дни, като може да е съпроводен с болки. Говорете с вашия лекар по този въпрос, тъй като има лекарства, които значително биха облекчили този процес.

Модерно и качествено разбиване на камъни в бъбреците >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *