Митове за рака на простатата

След като нямам симптоми, значи нямам рак!

Това категорично не е вярно и реалността повърждава обикновено обратното.
Рака има симптоми, но те са късни , а ранните много приличат на оплакванията от доброкачествено увеличената простатата, които са типични за повечето възрастни мъже. Така, че смятаме че е важно да се знае, че липсата на симптоми не означава липса на рак.

Ако някой от близките роднини е имал рак (баща, дядо) и аз ще имам!

Наличието на пряк роднина действително покачва риска от рак на простатата (3-4 пъти), но не означава задължително разболяване. Въпреки това, препоръчваме на тези мъжете ежегодните прегледи при уролог да започнат по-рано – след 45 годишна възраст.

Рака на простатата е само при възрастни!

Действително, с напредването на ввъзрастта, честотата на рака на простата се повишава  – при мъжете над 80 години се открива много по-често отколкото при мъжете на 60.и за това кзваме, че ако мъжът живее достатъчно дълго, то той ще умре от простата.  Но  младите мъже също се боледуват и това е причината за редовените прегледи и скрининг при мъжете над 50 години.

Могат ли билките да предпазят и излекуват рака на простатата?

Не! Вапреки че непрекъснато попадаме съобщения за билки и хранителни добавки, който предпазват или лекуват рака, все няма научни данни за това, освен .

Редкия или нередовен секс повишава риска!

Няма доказа връзка между честотата на половите сношения или мастурбациите и риска от поява на рак на простатата.

Можем ли да се заразим от рак на простата?

Като цяло раковите заболявания не са заразни и риска за тях зависи основно от генетични фактори, вредни фактори на средата, начин на живот, пушене и т.н. Рака на простатата не прави изключение и той също не е заразен, нито се причинява от някакъв вид инфекция.

Може да се докаже без биопсия!

В бъдеще, технологиите може би ще напреднат толкова, че да позволяват до откриваме рака на простата без биопсия, но за сега това е единствения сигурен метод.

Вместо да ходя на уролог мога да се прегледам по интернет!

Интернет е прекрасен източник на информация и там може да се научи много, стига да внимавате какъв източник четете. Препоръчваме ви да ползвате референтни и достоверни сайтове за рак на простатата и материали писани от специалисти по темата.

Автор: Д-р Васил Василев – уролог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *