Накратко за преждевременната еякулация

Преждевременната еякулация е неконтролирана еякулация преди или малко след започване на сексуалния акт (пенетрация) при минимална сексуална стимулация и без мъжа да го желае. Това може да доведе до незадоволителни сексуални изживявания и при двамата партньори. По този начин се засилва и безпокойствието и притеснението, което допринася негативно към проблема. Преждевременната еякулация е най-често срещаната форма на мъжка сексуална дисфункция и вероятно е засегнала всеки мъже на даден етап от живота му.

Повечето случаи на преждевременна еякулация нямат ясна причина. С годините и сексуалния опит мъжете се научават да забавят достигането на оргазъм. Преждевременната еякулация може да се случи при нов партньор, при определени сексуални ситуации или ако е минало много време след последната еякулация. Психологически фактори като безпокойствие, вина или депресия също могат да я причинят. В някои случаи преждеврменната еякулация може да е свързана и с хормонални проблеми, наранявания или странични ефекти от някои медикаменти (в такъв случай, когато проблема се дискутира с лекар, могат да бъдат назначени лабораторни изследвания).

В повечето случаи проблема с преждевременната еякулация се разрешава сам с времето без да е необходимо лечение. Забаваянето на еякулацията може да се постигне и с практикуването на отпускащи техники или методи за разсейване. При някои мъже, за контролирането на еякулацията, помага и спирането или намаляването употребата на алкохол, цигари или други забранени стимуланти. Може да упражнявате и различни техники с вашия партньор с цел забавянето на еякулацията. Тези техники включват установяване и контролиране на усещанията, които предизвикват еякулацията и така да се забавят или спрат. Друга възможност е да се пробват различни пози по време на акта (например мъжа да е по гръб). Терапия със сексолог може да помогне да се намали безпокойствието свързано с преждеврменната еякулация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *