Нов лазер за лечение на простатата

Лазера позволява оперирането на увеличената простата, наричана доброкачествената простатна хиперплазия. Противно на класическите хирургични методи, лазерната ендовапоризацията на простатата  може да се извърши и при пациенти на антикоагулантна терапия.

При възрастните мъже, увеличеването на простатата е обичайно и това нарастване може да  започне да пречи на нормалното отделяне на урината. Този проблем се нарича доброкачествена  хиперплазия на простатата като броя на засегнатите ще се увеличава през следващите години. Между 2010г. и 2050 г., населението над  80 години ще се утрои, според данните за увеличената продължителност на живота. Така, поради това демографско явление, риска от емболия (запушване на кръвоносен съд), следва същото развитие на растеж и следователно предписването на антикоагулантно лечение (с медикаменти, които възпрепятстват образуването на съсиреци) също се увеличава.

Когато симптомите на доброкачествена форма на хиперплазия са леки,  какъвто е случая при 60% от мъжете над 60 годишна възраст, лечението се осъществява с предписването на медикаменти. Ако симптомите се окажат по-тежки, какъвто е случая при 30% от мъжете над 70 години, или ако медикаментите не постигнат желания ефект, простатите с малък или среден обем (под  80 мл) се оперират чрез ендоскопски метод – лазерна ендовапоризация, а големите по обем простати лазерна енуклеяция на простатата.

Лазерно и безкръвно лечение на увеличена простата >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *