Няколко думи за Преждевременната Еякулация

Преждевременна е тази еякулация, която настъпва за по-малко от 3 минути след началото на сексуалната стимулация. Страдащия от преждевременна еякулация (ПЕ) е този, който систематично, без да може да контролира и задържи, еякулира за по-малко от една или две минути.

Преждевременната еякулация не е нито болест, нито недъг, защото мъжа, който еякулира бързо, сексуално функционира добре. Въпреки това, неконтролираната, настъпваща преди желания момент еякулация води до проблеми в секуалната връзка, тъй като често, удовлетворението и удоволствието от нея са недостатъчни нито за мъжа, нито за партньорката му.
Истинският проблем от ПЕ е при тези мъже, които са попаднали в порочния кръг на “провала” и “чувството за вина”, систематично са “изненадани” от еякулацията и имат понижено “сексуално” самочувствие, което може да ескалират дори до ограничаване на сексуалната активност от срах “да не се изложат”.

За първична преждевременна еякулация говорим, когато мъжът винаги, още от първия си сексуален контакт е еякулира неконтролирано, въпреки натрупания опит и редовните сексуални контакти със постоянна партньорка. Вторичната преждевременна еякулация, е когато мъжът не е имал проблеми с контролирането и, но от един момент, постепенно започва все по-често да се озовава в ситуации на загуба на контрол. Много често, емоциналния шок е причина за вторичната ПЕ.

ПЕ е основното оплакване сред мъжете свързано със сексуалността. Смята се, че около 25-38 % от мъжете еякулират за по-малко от 2 минути след проникването.

Еякулацията има 2 фази:

  • Пре-еякулаторна (пре-експулсивна), съответства на покачване на налягането на спермата, в задните генитални пътища. Тази фаза се усеща от мъжа и е контролируема и обратима.
  • Еякулаторна (експулсивна), съответсваща на изтласкването на спермата. Тази фаза представлява рефлекс, който е неконтролируем и необраим. Един път вече отключен, рефлекса не може да се спре.

Не може да се говори за ПЕ, когато мъжа все още е девствен.
За това, момчетата не трябва да се притесняват от краткотрайните сексуални контакти.
Трябва да се остави време на тялото и мозъка да опознаят и да привикнат с тези нови за тях усещания.
Има няколко фактора, които може би допринасят за преждевременната еякулация. Някои физиологични проблеми – като стрес, депресия и други фактори, влияещи върху умственото и емоционално здраве, могат да влошат състоянието. Смята се, че причините за ПЕ са главно от психо-поведенчески произход, дължащи се на:

  • Неправилен навик за мастурбация при младежите, имащ за цел единствено бързото изпразване и освобождаване на сексуалното напрежение, без да се опитват да се насладят на удоволствието свързано със самата мастурбация, а само на удоволствието от еякулацията.
  • Много силно и неконтролирано емоционално напрежение по време на сексуалния акт.
  • Стресът, страхът от “провал”.
  • Израз на конфликт в отношения с партньорката, когато преждевременната еякулация се явява израз на агресивността на мъжа към нея.

Органичните причини за ПЕ са много по-редки: инфекции, фимоза, простатит и др.

Кога да се обърнем към специалист?

Ако често ви се случва да еякулирате преди желания момент, може да се обърнете към лекар. Запомнете, една или две преждевременни еякулации не означава, че се нуждаете от лечение. Вашият лекар може да ви препрати специалист уролог-андролог, ако прецени, че преждевременната еякулация причинява огромни проблеми в сексуалния живот или личните ви отношения с партньора.

Източник : www.andrology-bg.org/some-word-for-pe/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *