Профилактика и лечение на зъбния кариес

Зъбният кариес представлява заболяване на твъдрите зъбни тъкани, което води до тяхното разграждане и евентуално засягане на разположените в дълбочина кръвоносни съдове и нерви. Причините за образуването му са няколко, като предимно се дължи на действието на бактериите, които живеят в устната кухина, особено в случаите, когато киселинността в устната кухина падне под критично равнище. Това обикновено се случва при консумиране на сладки храни. По какъв начин можем да се предпазим от зъбния кариес, доколкото това е възможно?

Открити са множество профилактични мерки, някои от които са лесно изпълними, докато други трябва да бъдат прилагани на държавно ниво. Хранителният ни режим е особено важен. Необходимо е да се приемат адекватни количества мляко и млечни продукти, поради наличието на калции, който е важен химичен елемент в структурата на зъбите. Всички сладки храни трябва да се приемат по време на основното хранене, тъй като по този начин се избягва достигането на критична киселинност. Миенето на зъбите също е от изключителна важност. Трябва да се извършва около 40 мин. след всяко хранене (или 3 пъти дневно) с четка и паста за 3 мин. За съжаление само с четка и паста не е възможно да се отстранят всички хранителни остатъци, като например тези които се намират в пространствата между зъбите. За почистването им е необходимо ежедневното ползване на конци за зъби. Ако имате разстояния между зъбите можете да ползвате междузъбни четки, тъй като те са по-ефективни в тези случаи. Известен метод е флуорната профилактика. Тя обикновено се прилага до 18 годишна възраст, като може да се ползва флуоризирана вода, мляко и др. Нарича се вътрешна профилактика, защото флуора се използва, чрез постъпването му в храносмилателната система. Има и методи на външна профилактика, при която се поставя гел на зъбите от вашия стоматолог. При всички случаи в които решите да подложите децата си на флуорна профилактика са необходими консултирация и проследяване от страна на вашия стоматолог.

Лечението на зъбния кариес най-често е свързано с отстраняване на засегнатите зъбни тъкани и поставяне на пломба. Тя може да бъде изработена от различни материали, като например амалгама, композит, порцелан или злато. Всички видове пломби имат предимства и недостатъци, но като цяло независимо от избрания вид осигуряват излекуване на съответния зъб. Важно е да се знае, че пломбите имат ограничен живот и под тях или около тях може отново да се образува кариес или да се счупят. За да се предпазите от това е необходимо да посещавате стоматолога си поне 1 път годишно. При преглед в стоматологичен кабинет могат да бъдат открити множество проблеми преди да доведат до нов кариес, счупване на пломби или зъбни тъкани.

Важно е да се знае, че всички тези профилактични мерки не винаги имат желания ефект. Дори и да ги следвате стриктно, най-вероятно в даден момент ще се появи нов кариес. Обикновено бройката на новопоявилите се кариеси би била по-голяма при липса на адекватна профилактика. Дори и да имате нови кариеси, не се обезкуражавайте, продължавайте да се храните правилно и да поддържате хигиена. Ползата от това е и за вашата храносмилателна система, както и за някои социални проблеми като лошия дъх.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *