Сиптоми на камъните в бъбреците

Уролитиазара се среща много често в нашия регион, и темата за нея е много актуална, като интересува много български пациенти. Често, пациентите са объркани и имат нужда от достоверна и разбираема информация за камъните в бъбреците – симптоми, диагностика и лечение.
Според Д-р Васил Василев, експерт в разбиването на камъни в бъбреците, клинична картина на уролитиазата извън бъбречната колика може да протече и с постоянна тъпа болезненост в лумбалната област. Тя може да бъде с различен интензитет – от лека до много силна. Предизвиква се от т.н. мълчаливи (спящи) или латентни конкременти. Според различните автори при 4% до 10% от пациентите заболяването протича безсимптомно. Това налага те да не подценяват оплакванията си и винаги да се консултират и изследват дори и при незначителна симптоматика. Своевременното откриване на камъка и поставяне на точна диагноза предпазва от бързо влошаване на състоянието на пациента.
Почти без оплаквания или с лека, тъпа болка, на която не се обръща сериозно внимание, протичат кораловидните и отливъчни конкременти. По същия начин се изявяват и някои по-малки конкременти в легенчето, както и тези, разположени в една или повече чашки на бъбрека. Най-често те се откриват случайно, когато пациентите се изследват по повод на друго заболяване. В други случаи конкрементът се открива при изследване на урината. Установените промени в нейния седимент насочват вниманието на лекаря да изследва и бъбреците. Най-често там се установяват конкременти с кораловидна форма, които изпълват цялото легенче. Те са фиксирани, нямат възможност да се движат, да дразнят лигавицата на легенчето и да причиняват хематурия.
В други случаи болката е тъпа, но с неопределен дърпащ и разкъсващ характер. Тя се провокира предимно от физическо усилие, стоене прав, движение и често периодично през неопределени интервали преминава в бъбречна колика. Усеща се повече като постоянна или тежест в поясната област, придружена с често уриниране, дразнене в пикочния канал и промяна в цвета на урината. По-често се установява, когато конкрементът е неравен и наранява стената на легенчето. Най-често болката е само в кръста, но може да се разпространи и по хода на уретера.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *