След 10 години няма да има, кой да ни лекува!

Според стетистически данни на Министерството на Образованието и Здравното Министерство средната възраст на българските лекари е значително завишена и по данни от НОЙ в следващите 10 години, приблизително 50 % от лекарския състав ще навърши пенсионна възраст.

Проблема идва от факта, след като половината от нашенските лекари се пенсионира, ще липсват попълнения, които да ги заместят. Причините са очевидно – много ниска популярност на тази професия сред младите и непрекъснат отлив от желаещи да учат медицина. Другият основен проблем е емиграцията на младите лекари към Западно Европейските държави, където вече се сблъскват с този проблем, но предлагат в пъти по-добри условия за професионално развитие и кариера. Факт е, че близо 80 % от новодипломираните медици напускат страната и нашата система не може да ги спре – нито чрез наредби, нито чрез високи заплати и добри условия за работа.

А проблема със всяка изминала година се задълбочава и ако не се вземат спешни мерки, след 10 години няма да има кой да лекува българските пациенти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *