Защо мъжете пикаят трудно след 50?

Нормално уриниране

Преди да започнем да говорим за трудното уриниране смятаме, че е важно за начало да обясним механизма на нормалното уриниране. По време на уриниране, мускулатурата в стената на мехура се стяга и по-този начин се покачва налягането в него, докато сфинктерите се отпускат, за да позволят свободното изтичане на урината през уретрата. Ако мехура е достатъчно напълнен, при нормалното уриниране струята би трябвало да е силна и неперекъсната, а мехура да се изпразни напълно. Силата на струята е резултат от изтласкващата сила на мехурната стена от една страна и от съпротивлението срещу урината, което оказват мехурната шийка, простатата и уретрата.

zatrudnen-urinirane-mehanizum

Какво е затрудненото уриниране?

Затрудненото уриниране, наричано още дизурия е симптом, който може да се прояви под различни форми:

-намаляване на силата на струята

-трудно начало и трудно започване на уринирането

-по-бавно и продължително уриниране

-нужда от напъване при уриниране

-прекъсване на струята (уриниране на пресекулки)

-изтичане на капки след края на уринирането, които мокрят бельото

-чувство за недоизпразване на пикочния мехур след края на уринирането

trudno-urinirane

Затрудненото уриниране (дизурията) може да се прояви самостоятелно (изолирано) или да е съпроводено от често уриниране през деня и нощта (полакиурия) и/или от императивни позиви за уриниране, които са много по-мъчителни за пациентите.

Последствия

Последствията от затрудненото уриниране могат да бъдат тежки, тъй като то се развива бавно, в продължение на години и дълго време пациентите го понасят добре, като съответно не търсят лекарска помощ. Но в напредналите стадии дизурията може да доведе до сериозни нарушения във функциите както на пикочния мехур, така и на бъбреците.

Най-честата причина за затрудненото уриниране е някакво препядствие на пътя на урината, като при мъжете над 50-годишна възраст в най-често, но не винаги е увеличената простата.

Следствие на това запушване на изхода на пикочния мехур, стената му се задебелява и фиброзира, тъй като и се налага да се бори с все по-голямо съпротивление, за да евакуира урината. Постепенно, изпразването на мехура става все по-непълно, с увеличеване на т.нар. остатъчна урина в него, което пък от своя страна повишава риска за:

-образуване на камъни,

-невъзможност за спонтанно уриниране – т.нар. остра уринна задръжка, която налага спешни урологични мерки

-разтячане на пикочния мехур и значително увеличаване на обема му (над 1 или дори 2-3 литра) – т.нар. хорична задръжка на урината, която може да доведе до разширение и на уретерите и дори бъбреците, с нарушение на функцията им – бъбречна недостатъчност.

-инфекции на урината и/или мъжките полови органи – тестиси, простата, пенис.

zatrudneno-urinirane-uslojneniq

Всички тези рискове са достатъчен повод и аргумент да се консултирате с уролог в случаите, когато усетите продължително и трайно намаляване на силата на струята при уриниране. Все пак трябва да се вземе под внимание и факта, че напълно нормалноструята да е слаба, когато в мехура няма достатъчно урина или обратното, когато сте стискали дълго време и той е препълнен.

Преглед при уролог

Възрастта сама по себе си не е причина за затруднено уриниране. Нуждата от урологичната консултация е провокирана от намаляването на силата на струята, но също така и от честото уриниране през деня и през нощта, от инперативните или спешни позиви за уриниране, които могат да доведат до изпускане или от инфекция.

Както прегледа при всеки друг специалист, така и прегледа при уролог включва разгоговор с пациента, за да се установят:

-продъжителността и давността на проблемите с уринирането

-тяхната еволюция във времето

-техния характер – периодичен или непрекъснат

Също така по време на прегледа е важно да се уточнят предишни заболявание и/или хирургични интервенции, които биха могли да доведат до стеснение на уретрата и да обяснят затрудненото уриниране:

– чести инфекции на урината, които биха могли да бъдат следствие на обструкция (запушване) на пикочния мехур

– предишни катетеризации на пикочния мехур или предишнииндоскопски изследвания

– провеждано хирургично или лъчелечение на малкия таз

– трявми на перинеума, таза или уретрата

Най-често дизурията е стара и с и бавно развитие, като обичайно почти не се забелязва и не притеснява пациентите, които дълго време не търсят лекарска помощ заради нея. От друга страна обаче, честите и императивните позиви за уриниране, както и нощтното уриниране са много по-осезаеми за пациентите, нарушават много по-голяма степен качеството им на живот и когато съпровождат трудното уриниране, карат мъжете да търсят лекарска помощ много по-рано.

Урологичния преглед включва:

Ехографско изследване на:

-простата – голамина, форма и консистенция

-пикочен мехур – дебелината на стената му; наличие на конкрементие, остатъчна урина или дивертикули

-бъбреци

Кръвни изследвания:

-ПСА за изключване на подозрение за рак на простатата

-Креатини проверка на бъбречната функция

Ректално туширане

Микробиологично изследване на урината

Целта на прегледа не е единствено да се установи големината на простатата, а по-скоро способността на пикочния мехур да се изпразва без затруднение, защото въпреки че увеличената простата е най-честата причина за трудно уриниране при мъжете над 50 години, тя не е единствената. Разбира се, ако причината за затрудненото уриниране е неусложнената доброкачествената простатна хиперплазия (т.е. без наличие на остатъчна урина, без наличие на камъни или без наличие на застой на урината в бъбреците) Вашият уролог ще ви назначи съответното медикаментозно лечение. При липса на подобрение на оплакванията въпреки лечението би следвало да се направи реоценка на състоянието и да се търсят други причини за проблемното уриниране. В тези случаи, могат да се наложат и допълнителни изследвания, като:

-Урофлоуметрия, с която измерваме и обективизираме времето на уринирането и максималния дебит на урината.

-Уретроцистоскопия, която позволява директен оглед отвътре на уретрата, за търсене на стриктури, простатата и пикочния мехур – за търсене на камъни, дивертикули и тумор.

-Уродинамично изследване може да се наложи в по-комплицираните случаи, което позволява да се направи оценка на контрактилитета на стената на пикочния мехур и мехурния сфинктер.

uroflowmetria-problemi-s-uriniraneto

Обобщение

Въпреки, че увеличената простата е най-честата причина за трудно уриниране при мъжете над 50 години, тя не е едниствената, като причините за дизурията могат да бъдат свързани и с други състояния, които:

zatrudneno-urinirane-prichini

Болести и състояние, които намаляват контрактилитета на мехурната стена:

-неврологични заболявания

-нарушения в мукулатурата на мехурната стена – следствие на възрастта, прием на медикаменти, диабет и др.

Болести или състояние, които повишяват съпротивлението срещу урината:

доброкачествено увеличена простатата (Доброкачествена простатна хиперплазия), като е важно да отбележим, че големината на простатата не винаги съответства на тежестта на оплакванията и дори малка простата може да предизвика запушване.

-склероза на мехурната шийка

-стриктури на уретрата

Както се вижда, лечениета на затрудненото уриниране е комплексно и е свързано с правилното отчитане на много фактори, а не само на лечението на увеличената простата.

Автор: Д-р Васил Василев – Urology.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *