Защо трябва да се внимава за увеличената простата?!

Увеличената простата е проблем, който засяга голяма част от възрастните мъже. Интересното е, че една голяма част от тях, не обръщат внимание на нея и посещават лекар едва в късните фази на страданието, когато симптомите станат изключително силни, или пък вече се появят усложненията.
Тази реакция на мъжете е нормална, все пак става въпрос за простатата, която е част от мъжката полова система и никой няма намерение да се преглежда ако не усеща нищо. Проблема е, че болестите на простатата, особено на 60 години, започват бавно и подмолно, със слаби и почти неусетни сиптоми на уринирането, което ги прави коварни, защото когато се проявят в пълна сила, много често вече е късно.
В тази връзка, като пример за усложнение от нелекувана увеличена простата, ви представяме кратък видео клип на пациент с над 2 литра задържана урина в мехура, при който се наложи поставяне на катетър.

Това е мотивацията за представяне на този интерес урологичен казус, за да да представим мъж, който няма никакви оплаквания с уринирането, нито задръжка, нито затруднения и повода за прегледа на простатата е честото напикаване, особено през нощта. В действителност се оказва, че неговия мехур е толкова силно препълнен, че урината излиза свободно, без той да може да я контролирап- т.е. прелива.

За това, според европийските и американските стандарти по урология се препоръчват ежегодни прегледи на простатата при уролог, за да се избегне проявата на усложнения като ретенция и поставяне на катетър или другата по-тежка болест – рак на простатата, тъй като всички проблеми свързани с нея са напълно лечими, но само ако се търсят активно и се диагностицират в начален стадий.

Автор на клипа: Д-р Васил Василев – уролог, специалист в лазерните операции на простатата

Източник на статията: Урология.eu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *