Какво е повишен туморен маркер за простатата (ПСА)?

Рака на простатата е най-често срещаното онкологично заболяване при мъжете. То може да бъде изцяло излекувано ако бъде диагностицирано навреме. Проблема идва от това, че това е коварна болест, която се развива с години и радко дава начални симптоми, които да ни насочат към него, а когато се появят – обекновено вече е много късно.

Това кара уролозите по цял свят да промотират т.нар. профилактика на простатата, която се състои в ежегодното изследване на ПСА и преглед при лекар.

Простатно Специфичният Антиген (ПСА) е молекула, специфична само за простатата и популярно се нарича туморен маркер за рак на простатата. Изследва се като се взема кръмва проба и нормалната му стойност би трябвало да е под 4 ng/ml. Разбира се, еднократното изследване не е винаги достатъчно, тай като са възможни промени и вариации между отделните проби, което трябва да се има предвид и да се следи скоростта на нарастване.

Вапреки че не е задължително, всяко покачване на ПСА е подозрително за рак на простатата и трябва да бъде уточнено. Това се прави най-сигурно чрез биопсия на простатата, която е единственото изследване, с което се доказва рака. Тя се извършва през ректума, чрез специална игла, като се вземат 10 късчета от простатата, които после се изследват под микроскоп и се търсят ракови клетки.

Научете още за туморния маркер за рак на простатата ПСА и какво да правите при повишаването му >>

В действителност, ПСА е спасил милиони животи, тъй като той позволява да открием рака още преди да са се появили симптомите, точно в стадия, когато е възможно да бъде радикално излекуван чрез операция – т.нар. радикална простатектомия. В по-късните стадии е възможно само забавяне на болестта, но не  и нейното излекуване. Това прави редовното, ежегодно изследване ан туморния маркер изключително важно, както и прегледа при уролог. По-добре да загубите 30 мин. веднъж в годината, но това може да ви спаси живота.

Автор: Д-р Васил Василев – уролог

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *